Beste Byene å Reise til

Ti byer var forberedt på å fange reisende fantasi

København, Danmark

Danmarks uberkule hovedstad er ustoppelig. Restaurant perlen Noma, med fokus på det nye nordiske kjøkken, har matelskere målbundet med sin banebrytende skandinaviske menyer. Byens blomstrende gatematsscene gjør det knallgodt på Refshaleøen, hvor det tidligere verftet nå er blitt renovert til mat og håndverksmarkedet, Reffen. Fornøyelsesparken Tivoli drar deg ut av vinterdepresjonen med utvidede åpningstider, mens miljøstasjonen Amager Bakke tar pusten fra deg med skibakke og turstier på taket. Dansk Arkitektur Center har flyttet inn i Ellen van Lons fantastiske BLOX, og byens metrolinje som skal ferdigstilles i løpet av året, betyr enda kjappere fremkomst mellom byens fantastiske attraksjoner.

Miami, USA

Kjent for sine vakre strender og summende natteliv, har Miami lange fengslet reisende som søker et stykke tropisk paradis mens resten av Nord-Amerika fryser. Selv om “Magic City” fortsatt er et fint reisemål for å finne varmen, har vi i de siste årene sett Miami bli forvandlet til et ekspansivt senter for kunst, en destinasjon for matelskere og en innovatør i urban design. Sentrum av Miami fortsetter å bli forynget med ankomsten av et berømt vitenskapsmuseum på en verdi av 305 millioner dollar, mens designdistriktet har blitt en kulturmagnet med ny iøynefallende arkitektur (inkludert Museum Garage og Institute of Contemporary Art) og bemerkelsesverdige kunstinstallasjoner.

Miami

Shēnzhèn, Kina

Velkommen til Kinas mest innovative by – Shēnzhèn – “Silicon Valley” i Kina. Tiltrukket av nye kunstutstillinger og teknologiske innovasjoner, drar kreative sjeler til Shēnzhèn, som ligger like over grensen fra Hong Kong i Fastlands-Kina. Tidligere kjent som et billigere nattelivsalternativ til Hong Kong, har Shēnzhèn nå en fantastisk indie-musikkscene, superkule kafeer, mikrobryggerier og et helt nytt kunstdistrikt i de renoverte gamle varehusene. De siste tre årene har vi sett åpningen av Design Society, i forbindelse med Londons V & A museum, samt Museum for moderne kunst og planutstilling (MOCAPE) og Shēnzhèns kreative hjerte – stedet OCT-LOFT.

Novi Sad, Serbia

Elegant, men avslappede, Novi Sad er nå i rampelyset, og trosser sin andrebysstatus og dristig lever opp til sitt navn. Serbiens “New Garden” er vertskap for den rockende EXIT-festivalen, der den holdes for 20. gang sammen med byens stint som 2019 European Youth Capital. Dermed får også Petrovaradin Citadel’s Lower Town nå en ansiktsløftning, og den forfalskede Chinatown har blomstret inn i et alternativt kulturområde. Full av kreativ energi, nye Gradić Fest gjenoppliver nå Petrovaradin gjennom musikk, film, teater og kunst, slik at Novi Sad kan ta på seg et nytt navn – den av Europas 2021 kulturhovedstad.

Kathmandu, Nepal

I etterkant av 2015-jordskjelvet viste journalistene bilder fra et Kathmandu i dyp sorg og med store ødeleggelser. I dag handler fortellingen om gjenoppbygging og foryngelse. Det er klart at det er mye arbeid som gjenstår med å gjenopprette de fantastiske monumentene som smuldret under katastrofen, men historiske steder kommer sakte, men sikkert tilbake til sin tidligere glans, og gjør at byen beryktede trafikk, forurensning og støy har roet seg betraktelig. Dette har gjort Kathmandu til et bedre sted å leve enn det har vært på flere tiår. I dag finnes det til og med pålitelig elektrisitet og internettforbindelse i de atmosfæriske og labyrint-lignende smugene i den gamle byen.

Kathmandu

Mexico City, Mexico

Den meksikanske hovedstaden er vitne til århundrer med arkitektonisk design og kunstneriske bevegelser. De førkolumbianske bygningene stiger opp fra byens myke bakke mens de koloniale katedralene står stødig og stolt sammen med moderne underverk, som Museo Soumaya, og skinner i den sterke solen. Av disse grunnene, og enda fler, ble Mexico City kåret til World Design Capital i 2018. CDMX (Ciudad de México) er den sjette byen og den første i Amerika som får denne tittelen. Dette skjer når de unge, kreative sjeler omfavner innflytelsen fra århundrer gamle tradisjoner, og viser at design er et effektivt verktøy for økonomisk, sosial og kulturell utvikling.

Dakar, Senegal

Dakar er en av Afrikas mest dynamiske byer og tilbyr en svimlende blanding av solfylte strender, fargerike markeder og mbalax-nattklubber hvor hippe lokale henger frem til sola står opp og den første bønnen går over det tropiske landskapet. Til tross for sine utallige attraksjoner har Senegals kysthovedstad lenge blitt oversett av mange reisende. Alt dette kan forandres nå da byen posisjonerer seg som et av de kuleste stedet å dra til i Vest-Afrika. Forresten er den splitter nye internasjonal flyplassen, en flyplass til en verdi av $ 600 millioner som det har tatt 10 år å ferdigstille, nylig blitt åpnet.

Seattle, USA

Smart, progressiv og full av kreativ energi, er Seattle i dag sjelden utelatt fra den globale spotlighten. I en by som har en vane å snu hjemmelagde ideer til internasjonale merker, med Amazon som et av sine beste eksempler. Verdens største nettforhandler har radikalt forvandlet en stor del av Denny Triangle-nabolaget, og skaper et tett forretningsområde med elegante kontortårn forankret av en trio av innovative glasskuber hvor de ansatte deler kontorer med 40.000 planter. I nærheten har den symbolske Space Needle fått sitt største løft på over 50 år, mens nede ved sjøen har en tunnel verdt flere milliarder dollar erstattet en stygg betongvei.

Seattle

Zadar, Kroatia

Zadar har kommet seg ut av sin krigsherjede fortid og blomstrer nå til å bli en spirituell kosmopolitisk by. Gå en tur gjennom gamlebyens gater av lys marmor og oppdag kule barer og avslappede kafeer, gamle romerske ruiner, innovative museer og rustikke, trattoria-stil restauranter. Den virkelige fenomenet i Zadars transformasjon er dens utrolig sjarmerende og innovative strandpromenaden, hvor mange av lokalbefolkningen samles for å lytte til havets magiske Sea Organ eller illuminasjonene av Sun Salutation. Zadars lille by forbinder nysgjerrige reisende med det lokale livet og kulturen, men uten frykt for klaustrofobi på grunn av byens forførende utsikt til Adriaterhavet.

Meknès, Marokko

Den beryktede krigsmonterende sultanen som flyttet Marokkos hovedstad til Meknès i 1672, ville ha vendt seg flere ganger i sin grav dersom han visste hvor få besøkende byen mottar i dag sammenlignet med Fez og Marrakesh. Moulay Ismail plyndret Marrakeshi-palasser og romerske ruiner i nærliggende Volubilis for stein og marmor for å bygge tykke festninger som fortsatt omslutter byen, gigantiske underjordiske matbutikker og en storslått bab (gate) for å kunne stråle mer enn den imponerende blå porten i Fez. I hjertet av byen er Ismails utdypende mausoleum, en nasjonal skatt og er planlagt å bli ferdig i år etter en toårig topp-til-tå restaurering, noe som gir reisende mer grunn enn noensinne å besøke denne underforstått keiserlige byen.

 

Leave a comment

Your email address will not be published.


*